UMRAH

(Iklan : Sila kunjungi Pakej Umrah Mahasiswa/i dari Mesir,  foto di atas).

Umrah bererti mengunjungi Baitullah Al-Haram (Kaabah) dengan mengerjakan Tawaf, Saie dan Bergunting. Umrah boleh dikerjakan pada bila-bila masa di sepanjang tahun, berbeza dengan Haji yang hanya sah dikerjakan dalam Bulan-bulan Haji sahaja.

Rasulullah saw mengerjakan Umrah sebanyak 4 kali dalam hidup Baginda iaitu Umrah Hudaibiah (tetapi tidak dapat disempurnakan kerana Quraisy menghalang Baginda saw dan para Sahabat yang seramai 1500 orang dari memasuki Mekah), Umrah Qada’ (umrah yang menggantikan Umrah Hudaibiyah), Umrah Jakranah (selepas menang Perang Hunain) dan Umrah ketika Baginda saw mengerjakan Haji.

Umrah wajib dikerjakan oleh setiap lelaki dan wanita Islam yang baligh, berakal dan mampu, bermakna hukumnya sama seperti Haji megikut Mazhab Syafie. Ini berdalilkan firman Allah swt, “Dan sempurnakanlah Haji dan Umrah kerana Allah”. Mazhab Hanafi mengatakan bahawa hukum Umrah adalah sunnat muakkad.

Oleh kerana Umrah boleh dikerjakan sepanjang tahun dan belum tertakluk kepada kuota oleh Kerajaan Arab Saudi, maka bagi mereka yang terpaksa menunggu terlalu lama gilirannya untuk mengerjakan Haji, maka bolehlah dia pergi dahulu ke Mekah untuk mengerjakan Umrah sahaja dengan syarat dia cukup perbelanjaan dan kos Umrah tadi tidak akan mengganggu kos dan menangguh Hajinya bila tiba gilirannya nanti. Sekirany a simpanannya adalah cukup-cukup untuk dia dapat mengerjakan Haji sahaja, maka dia mesti menunggu tiba giliran Hajinya, dan mengerjakan Umrah Wajibnya ketika dia di Mekah dalam musim Hajinya.

Visa Umrah kebiasaannya mula dikeluarkan pada bulan Mac setiap tahun dan berhenti dikeluarkan pada hujung bulan Syaaban. Selain dari bulan-bulan di atas, Kerajaan Arab Saudi memberi tumpuan kepada urusan Haji dan kerana itu Visa Umrah dibekukan buat sementara.

PAKEJ UMRAH

Untuk pakej-pakej Umrah, sila terus klik pilihan tuan puan di Kolum Kiri.

<<< KOLUM KIRI :  SILA KLIK PILIHAN ANDA  <<<

<<< KOLUM KIRI :  SILA KLIK PILIHAN ANDA  <<<

<<< KOLUM KIRI :  SILA KLIK PILIHAN ANDA  <<<

Untuk mendaftar, telefon 06 – 764 4494 (pejabat) atau smskan nama dan pakej pilihan anda kepada 016 – 696 7770 (pejabat / Haji Azhar) atau terus kepada 019 – 678 0000 (Ustaz Halim, Malaysia), +966 – 503 – 508 007 (Ustaz Halim, Mekah & Madinah) dan anda nanti akan dihubungi dan dilayan seterusnya. Pakej-pakej lalu yang kami tawarkan disambut baik oleh masyarakat dan maklumbalas yang kami terima dari para peserta adalah sangat menggalakkan. Terima kasih atas sokongan tuan puan. Semoga tuan puan mendapat Haji dan Umrah yang mabrur. Ameen.

Terima kasih.

HAJIUMRAH.COM

Ustaz Halim 019-678 0000

PAKEJ UMRAH+EGYPT TOUR

Diantara pakej yang paling diminati ialah Pakej Umrah Cuti Sekolah+Ziarah Mesir. Ringkasan aturcara Pakej ini adalah seperti berikut :

Hari 01 : Berlepas dari KLIA. Tiba di Cairo, Egypt. Ziarah Hari Pertama seperti Maqam dan Masjid Imam Syafie, pengasas Mazhab Syafie, Masjid dan Universiti Al-Azhar yang terkenal, seluruh dunia Islam, Masjid Sultan Hasan, Masjid Imam Rifaie dan lain-lain kesan peninggalan Islam.

Hari 02-03 : Ziarah Iskandariah (Alexandria) termasuk Kubu Salahuddin Al-Ayyubi di Laut Medditerranean, Masjid Abbas Al-Mursy, bandar Iskandariah dan lain-lain. Ziarah Ancient Cairo (Kaherah Kuno) seperti Piramid, Museum Firaun, Sungai Nil dan sebagainya.

Hari 04-06 : Ziarah Madinah Al-Munawwarah.

Hari 07-13 : Umrah dan ziarah di Mekah. Berlepas pulang ke Malaysia.

Setelah 8 jam berlepas dari KLIA (tengah malam), rombongan Umrah+EgyptTour tiba di Cairo International Airport pada waktu pagi. Bas siap untuk ke tempat penginapan.

Di hadapan Masjid Imam Syafie. Di dalamnya terdapat maqam Imam Syafie, pengasas Mazhab Syafie yang dianuti oleh kebanyakan orang Melayu.

Di maqam Imam Syafie. Ustaz Halim sedang memberikan penerangan mengenai riwayat hidup Imam Syafie dan kelebihan yang ada pada beliau.

Rombongan di hadapan Masjid Sayyidina Hussein, cucu Rasulullah saw yang terletak bertentangan dengan Universiti Al-Azhar.

Rombongan di Universiti Al-Azhar (kelihatan di belakang). Ia adalah universiti yang tertua di dunia yang yang termasyhur di Dunia Islam dalam bidang pengajian Islam seperti Bahasa Arab, Usuluddin dan Syariah. Kelihatan Ustaz Halim, graduan universiti berkenaan, duduk di hadapan tengah.

Rombongan dibawa masuk ke dalam Universiti Al-Azhar melalui pintu utama (kelihatan di belakang).

Universiti Al-Azhar, Kaherah, Mesir.

Bazaar Khan Khalily yang terkenal di Cairo, tempat membeli souveniers bagi para pelancung. Dikatakan ia adalah salah satu bazaar yang terbesar di dunia.

Masjid Imam Ar-Rifaie.

Masjid Sultan Hasan.

Masjid Sultan Muhammad Ali di dalam Kubu Salahuddin Al-Ayyubi.

Rombongan dibawa menziarahi Masjid Sultan Muhammad Ali, yang terletak di dalam Kubu Salahuddin Al-Ayyubi (Citadel) di Kaherah. Rekabentuk masjid tersebut hampir menyamai Masjid Biru di Istanbul kerana ia dibina dizaman pemerintahan Khalifah Uthmaniah yang berpusat di Istanbul, Turki.

Sebahagian rombongan berfoto di ruang solat utama di dalam Masjid Sultan Muhammad Ali.

Di dalam Masjid Amru Al-As. Ini adalah masjid yang pertama di bumi Mesir, didirikan oleh sahabat Nabi saw bernama Amru bin Al-As yang memimpin jihad membuka Mesir dizaman Khalifah Umar Al-Khattab ra.

Rombongan berfoto di Sungai Nil, sungai paling bersejarah dan paling panjang di dunia (melebihi 4000 batu).

Berfoto di Piramid, Cairo, salah satu dari Tujuh Keajaiban Dunia.

Berfoto di hadapan The Spinx yang kelihatan di belakang, terletak diantara rombongan dan Piramid.

Rombongan menziarahi Museum Firaun, di tengah-tengah kota Kaherah (Cairo). Di dalamnya terdapat banyak firaun (raja) termasuk Firaun Ramses II yang menentang Nabi Musa as.

Salah satu dari mami. Proses pengawetan jenazah dilakukan dengan penuh teliti sehingga ke peringkat ia dibalut menyebabkan jenazah itu kekal sejak ribuan tahun lalu hingga sekarang. Seelah dibalut, topeng diletakkan di wajah jenazah. Jenazah orang biasa diletakkan topeng biasa, manakala jenazah raja diletakkan topeng yang dibuat dari emas padu seperti topeng mami Raja Tutankhamon.

Setelah beberapa hari melancung di Mesir, rombongan berlepas ke Tanah Suci untuk menziarahi Rasulullah saw di Madinah dan mengerjakan Umrah di Mekah.

Untuk mendaftar, telefon 06 – 764 4494 (pejabat) atau smskan nama dan pakej pilihan anda kepada 016 – 696 7770 (pejabat / Haji Azhar) atau terus kepada 019 – 678 0000 (Ustaz Halim, Malaysia), +966 – 503 – 508 007 (Ustaz Halim, Mekah & Madinah) dan anda nanti akan dihubungi dan dilayan seterusnya. Pakej-pakej lalu yang kami tawarkan disambut baik oleh masyarakat dan maklumbalas yang kami terima dari para peserta adalah sangat menggalakkan. Terima kasih atas sokongan tuan puan. Semoga tuan puan mendapat Haji dan Umrah yang mabrur. Ameen.

Sila pilih pakej di bawah :

 1. Pakej Umrah Cuti Sekolah Mac +Egypt Tour
 2. Pakej Umrah Cuti Sekolah Mei/Jun + Egypt Tour
 3. Pakej Umrah Ramadan + Egypt Tour
 4. Pakej Egypt Tour.

Untuk mendaftar, telefon 06 – 764 4494 (pejabat) atau smskan nama dan pakej pilihan anda kepada 016 – 696 7770 (pejabat / Haji Azhar) atau terus kepada 019 – 678 0000 (Ustaz Halim, Malaysia), +966 – 503 – 508 007 (Ustaz Halim, Mekah & Madinah) dan anda nanti akan dihubungi dan dilayan seterusnya.

Sekian, terima kasih.

HAJIUMRAH.COM

Ustaz Halim 019-678 0000

113 Respons

 1. im interested in umrah for the month of Julai about23 jul onwards……….please provide me with the detals like how much
  and what is relevant…..
  thanking you in advance

  • Asalamualaikum ustaz,

   Syukur kpd Allah kerana saya diberikan rezeki yang agak baik dan saya bercadang untuk menghadiahkan ibu saya pakej umrah. untukm makluman ustaz ibu saya belum lagi berkesempatan menunaikan umrah atau haji sehingga kini.

   Yang menjadi persoalan di sini, ibu saya ditinggalkan oleh bapa saya hampir 8 tahun dan bapa saya tidak memberi nafkah zahir batin kepada ibu saya dan kami adik beradik (Yang masih belajar ketika itu) Ibu saya tidak pergi ke pejabat agama untuk mengadu atau meminta fasak kerana beliau berfikir beliau tidak ingin berkahwin lain. Kes seperti ini saya selalu dengar seperti gantung tak bertali.

   Dalam keadaan seperti ini bagaimanakah status ibu saya, adakah beliau boleh menunaikan umrah/haji atau perlu mematuhi syarat-syarat tertentu sebelum menunaikan umrah.

   sekian terima kasih

 2. Assalammualikum, Ustaz. Sy ada 1 kemusykilan. Harap Ustaz dpt membantu menjawab soalan saya ini.

  Sy dlm peracangan utk menunaikan umrah pada bulan Mei ini. Tetapi sy tidak ditemani suami. Sy ‘tumpang mahram’ ketua rombongan yg akan membawa sy ke kota Mekah itu. Masalahnya, ada yg beritahu … ‘tumpang mahram’ itu sebenarnya tidak elok, ibarat sy ‘berbohong’ utk menunaikan umrah.

  Jika benar, ‘tumpang mahram’ adalah salah. Mengapa banyak travel agency membenarkannya?

  sekian.

 3. assalammualikum…….ustaz,saya ingin pergi umrah duit pun ada tapi masalahnya.saya nie teramat cetek tentang ugama.bila kawan2 suadara mara cerita tentang umarah saya teringin sangat.saya minta ingin dengan suami.dan suami benarkan saya pergi .tapi suami ada berkata tahu ke nak macmana tentang umrah nie.nanti pi sana jalan saja.jadi suami suruh tanya orang yang lebih arif tentang umrah nie.saya tak tahu mengaji ustaz….itu kelemahan saya dan saya malu dengan diri serta allah.terima ke saya nie yang jahil.hanyut dengan dunia mewah…

  saya harap sangat nak pergi umrah tu……hati nie selalu teringat.ibrat macm berkasih……..

  saya minta ustaz dapat bantu saya….

 4. Ibadah Haji dan Umrah ni senang je, insyaallah.

  Kursus Umrah hanya sekali sahaja selama 3 jam.

  Kursus Haji 3 jam sebanyak 3 kali memadai.

  Yang rukun dan wajib dalam Haji dan Umrah semuanya perbuatan. Adapun bacaan, semuanya sunat belaka, bermakna tak baca pun takpa. Kalau nak baca seperti doa, niat dsb boleh baca dalam Bahasa Malaysia.

  Budak kecil pun boleh mengerjakan Haji dan Umrah dan sah ibadat mereka, apatah lagi mereka yang dewasa.

  Kes-kes seumpama ini tidak sedikit yang saya dah handle.

  Nasihat saya jika puan mampu wang dan kesihatan, puan lihat kalender, cari tarikh yang sesuai dan daftar pergi Umrah tanpa perlu berlengah. Nanti semasa Kursus Umrah kita bertemu, insyaallah.

 5. Puan Nurul,

  Berkenaan dengan “tumpang mahram” begini :
  – mahram di tentukan Allah, maknanya seorang lelaki yang kita tidak boleh kahwini seperti abang, ayah, anak saudara lelaki dsb.
  – oleh itu lelaki serombongan sama sekali tak akan jadi mahram puan semasa rombongan.
  – hadis Nabi saw kata “Jangan bermusafir wanita kecuali dengan Mahram” . Jarak musafir >91 km. Jarak Mekah beberapa ribu km. Oleh itu Kerajaan Saudi mensyaratkan mesti ada mahram.
  – ramai ulamak kata larangan Nabi saw bukan sebab jarak , tapi sebab keselamatan. Zaman dulu kalau berjalan jauh, adalah bahaya. Zaman sekarang ada jarak jauh yang tidak bahaya, ada jarah <91 km yang bahaya. Saya juga berpandangan demikian.
  – Oleh itu ada travel hanya tumpang nama lelaki serombongan sebagai “mahram” adalah untuk berdepan dengan taklimat Kerajaan Saudi semata-mata bagi mendapatkan sekeping Visa Umrah. Oleh itu boleh dilakukan atas asas keselamatan, bukan jarak.
  – Walaubagaimanapun, di Mekah/Madinah nanti wanita mesti jaga diri. Sekiranya dia berjalan seorang diri, ditempat2 yang membahayakan pula, maka jatuh haram. Jika menjaga diri, hotelnya dekat dengan Masjid, keluar dengan teman-teman wanita sebilik, maka dibolehkan syarak.

  Moga jawapan paling ringkas ini jelas kepada semua yang membaca.

 6. ustazzzz…..

  terima kasih ustaz….rasa senang hati ….bila ustaz kata macm tu…..harapan saya senang nak mengerjakan umrah nie.semoga saya dapat jumpa ustaz nanti…

 7. Assalamualaikum ustaz…saya berminat dgn umrah bulan jun atau julai yang dikendalikan Ustaz Fakhri. Saya bercadang untuk membawa mak dan abah skali. Masalahnya, saya hanya bercuti selama 3 minggu insyaAllah…(winter holiday) sempat ke untuk sy membuat Visa Umrah/Ziarah..suntikan meningitis..dan persediaan2 lain? Bagaimana untuk membuat visa umrah? Terima Kasih..

 8. Assalamualaikum ustaz. InsyaAllah saya dan suami bercadang untuk mengerjakan umrah pada bulan julai/ogos tetapi tidak semasa cuti cuti sekolah. Soalan :-
  1. Bilakah tarikh-tarikhnya
  2. Apakah aturcaranya
  3. Berapakah harganya
  4. Bagaimana kami hendak menyertai kursus umrah
  5. Apakah prosedur-prosedurnya untuk mendaftar
  Diharap ustaz dapat membantu kami. Terima kasih…

 9. Assalamualikum Ustaz,

  Saya ingin tanya kalau ada Ustaz anjurkan Umrah untuk sebulan Ramadhan tahun ini dan berapa harganya.

  Saya difahamkan banyak hotel di kawasan AlShameer ( masuk pintu AlMadinah) yelah dirobohkan. Mana hotel yang Ustaz cadangkan dan masuk pintu brapa??

  Sekian, Wassalam

 10. Assalamualaikum Ustaz,

  Saya masih menanti jawapan daripada Ustaz kepada persoalan saya yang telah diajukan pada tarikh 7/4/08. Saya lebih selesa sekiranya Ustaz dapat reply terus pada email saya. Tetapi sekiranya merumitkan saya boleh dihubungi ditalian 012-9740992 (pada bila-bila masa) atau 03-78455601 (dari pukul 9.00am – 5.oopm sahaja). Terima kasih. Wassalam.

 11. Assalamualaikum ustaz,

  Saya ingin mengerjakan umrah akan tetapi saya mempunyai masalah dari sudut mahram. Pernikahan saya diadakan diluar negara dan belum didaftarkan lagi. InsyaAllah dalam masa sebulan dua akan selesai. Bagaimanapun saya ingin mengerjakan umrah bersama suami.

  Saya berada diluar negara dan akan kembali ke tanah air akhir bulan ini. Niat saya ingin mengerjakan umrah secepatnya atas kerinduan yang tidak terhingga terhadap tanah suci.

  Sekiranya terdapat pakej yang sesuai untuk mengerjakan umrah pada bulan jun ini, saya dan suami ingin pergi bersama.

  Minta nasihat ustaz.

  Barokallahu fik.

 12. Rujuk Percakapan Telefon Hj Shamsuddin / Ustaz Hj A Halim
  pada 23 Mei 08 jam 09.30 malam berkaitan.

  1

 13. Assalamu’alaikum Ustaz
  Satu persoalan.
  Seorang perempuan didatangi haid yang berpanjangan sepanjang 7 hari Umrah sebaik sahaja dia di Mioqat.Tidak dapat membuat Tawaf untuk melengkapkan urusan Unmrahnya, Adakah dia perlu go ahead with the Sa’i and tahallul.. and then bayar dam before leaving Mekah? Urusan penundaan kapalterbang tidak dapat.. and dia perlu balik ke Malaysis selepas 7 hari di Mekah.
  Minta penjelasan Ustaz.

 14. Waalaikumsalam wr wb
  Haid menghalang wanita bertawaf. Wanita haid wajib berniat juga di Miqat jika hendak menunaikan Haji atau Umrah. Dalam Umrah, “tertib” (Niat, then Tawaf, then Saie, then Gunting) adalah syarat/rukun (tak sah kalau tak tertib). Oleh itu jika wanita haid terhalang dari Tawaf, tertib menghalang dia dari Saie dan Gunting sebelum sempurna Tawaf. ie Saie sebelum Tawaf adalah Saie yang tak sah. Gunting sebelum sempurna Saie adalah tidak sah juga.

  Masalah bila wanita haid di atas ialah dia balik ke Msia dalam keadaan berIhram (pantang larang) dan tidak terlepas kecuali dia tunggu hingga bersih dari haidnya, kemudian lakukan Tawaf, Saie & Gunting.

  Jika dia tidak boleh tunggu, sebab pesawat nak terbang, maka dia boleh menamatkan Ihram (tanpa bertawaf dulu dan bersaie) dgn cara menggunting rambut 3 helai dan sembelih seekor kambing (Dam Ihsar). Jika semasa berniat dulu, dia telah berniat dgn niat “Niat Bersyarat” maka dia hanya perlu Gunting sahaja tanpa menyembelih Dam Ihsar.

  Wallahu a’lam.

 15. adakah cawangan di Perak

 16. Assalamualaikum w.b.t Ustaz,

  Berkenaan Kursus sekali sahaja selama 3 jam tu, ada tak material kursus secara On-Line. Saya berminat sebenarnya utk menghadiri kursus secara live, pendaftaran umrah di buat oleh Ayah saya di Kedah dan saya sekarang bermastautin di Bt Gajah, Perak ?

 17. Assalamualaikum w.b.t Ustaz,

  Sempurna atau tidak jika kita pinjam duit dari mana-mana institusi untuk mengerjakan haji dan bagaimana pula jika untuk menampung bagi orang lain, contohnya ibu bapa?

 18. Assalamualaikum w.b.t Ustaz

  Saya ingin mengerjakan umrah, tetapi saya menghadapi masalah dr segi kewangan yg belum cukup..saya ingin minta pendapat ustaz, adakah boleh sekiranya saya membuat pinjaman peribadi drpd bank mungkin atau meminjam duit dr keluarga untuk mengerjakan umrah?
  saya harap sangat nak pergi umrah, minta ustaz dpt beri nasihat..

 19. salam…
  saya,suami dan ibu berhajat menunaikan umrah pada tarikh 24.1.09 iaitu pada cuti raya cina…
  saya ingin bertanya berapa harga pakej pihak puan…
  kamin ingin mengetahui senarai harga…
  ini nombor telefon sy…
  013-3891963(rabayah)

 20. Assalamualaikum, Saya mohon bantuan sedikit ilmu mengenai syarat2 mendapatkan visa untuk mengerjakan umrah di Jeddah.Saya ada berniat ingin mengerjakan umrah awal tahun 2009.Bagaimanakah syarat2 utk mendapatkan visa umrah , dimana kah tempat memohon, berapa hari utk berjaya mendapatkan visa umrah., berapakah kosnya..saya ingin pergi sendiri menggunakan tambang saya sendiri, jadi saya bersyukur ke hadrar Allah dan berterima kaseh pada tuan jika bisa memimpin saya utk mengerjakan umrah . Terima kaseh

 21. Assalamualaikum, Saya mohon bantuan sedikit ilmu dari hajah mengenai syarat2 mendapatkan visa untuk mengerjakan umrah di Jeddah.Saya ada berniat ingin mengerjakan umrah awal tahun 2009.Bagaimanakah syarat2 utk mendapatkan visa umrah , dimana kah tempat memohon, berapa hari utk berjaya mendapatkan visa umrah., berapakah kosnya..saya ingin pergi sendiri menggunakan tambang saya sendiri, jadi saya bersyukur ke hadrar Allah dan berterima kaseh jika tuan bisa memimpin saya utk mengerjakan umrah . Terima kaseh

 22. Salam ustaz,
  saya akan membentangkan kertaskerja di persidangan di madinah pada 22 hingga 25 march, saya bercadang utk mengerjakan umrah sekali. Boleh beri saya cadangan pakej yang sesuai utk saya. saya akan pergi bersama 3 orang rkan lagi. Oleh itu jumlah kami 4 orang.

 23. Salam Ustaz.
  Saya bercadang utk menunaikan umrah bersama isteri pada masa terdekat ini.Diharap Ustaz dapat memberi cadangan pekej yg sesuai pd bln 4 @ 5 sekian wasssalam

 24. assalammmualaikum,

  saya berminat untuk menyertai pakej umrah pada 2/7/09 – 11-7/09. sya berada di kl. tuan ada cawangan di kl?

 25. assalammmualaikum,

  saya berminat untuk menyertai pakej umrah pada 2/7/09 – 11-7/09. sya berada di kl. tuan ada cawangan di kl?
  siala hubungi saya di 012 2696209.

 26. ust halim,
  abang saya nak buat umrah selepas raya aidilfitri. ada tak pakej umrah selepas raya dan bila tarikhnya?

 27. Assalamualaikum wmt.wkt,
  Ustaz Halim, saya mewakili biro Ekonomi Kelab Sukan dan Kebajikan RapidKL bercadang untuk menganjurkan satu pakej umrah untuk kakitangan RapidKL. Saya dalam usaha untuk mendapatkan kebenaran dari pihak pengurusan untuk mendapatkan wang pendahuluan kepada peserta yang ingin menyertai pakej Umrah di mana syarat adalah kakitangan perlu membayar 50% dari harga pakej sementara 50% lagi akan dibayar oleh pihak syarikat yang mana ianya akan dibayar semula melalui kaedah pemotongan gaji setiap bulan. Usaha ini adalah bagi membantu kakitangan kita yang masih kekurangan modal tetapi mempunyai semangat yang tinggi untuk sampai ke Tanah Suci Mekah.
  Saya ingin bertanya untuk satu kumpulan lebih kurang 10 atau 20 orang, adakah Tuan Haji dapat memberikan komisyen kepada setiap peserta yang menyertai pakej Umrah ini.

  Sila maklumkan syarat dan terma. Terimakasih. Saya boleh dihubungi melalui hp: 019-2191821 atau 03-76507788 ext 2314 (Rail Project Division).

 28. Assalamualaikum Ustaz,

  Saya nak pegi umrah satu famili. Saya nak bawak maid/ pembantu rumah sekali untuk jaga anak2 bila kita ke masjid. Jadi bila kita balik dari masjid, giliran maid pulak ke masjid. Untuk jimat kos, kita tempah satu bilik untuk semua (famili + maid). Of course, aurat semua kita jaga… Nak tanya, apa pandangan ustaz tentang saya dan famili sebilik dengan maid (bukan mahram) dan adakah ini bertentangan dengan agama. Terima Kasih.

 29. saya baru daftar minggu lepas bersama isteri. doakan agar kami dapat menunaikan umrah pada tarikh yang ditetapka. difahamkan 1,2,3 julai nanti. SAYA DAN ISTERI DARI SERDANG TERUS KE AMPANGAN UNTUK DAFTAR. SYUKUR ADA PAKEJ YANG MURAH

 30. utk, sebulan Ramadhan MH berlepas 20/Aug -balik pada hari raya kedua di Saudi.

 31. Assalamualaikum ustaz,
  Saya baru sahaja pulang dari mengerjakan umrah.
  Masalah di sini, ade seorang kawan sekerja saya memberitahu bahawa sepatutnya saya tak boleh pergi umrah kerana umrah ini sunat, dan duit utk pergi umrah ni seharusnya disimpan lagi supaya boleh pergi haji kerana haji ini wajib.

  Saya tahu bahawa haji ini wajib, tapi dari apa yang dia bagitau saya semacam umrah ini tak boleh di lakukan selagi kita tak melakukan haji. Dia ada beritahu bahawa nabi pergi haji setahun selepas perjanjian hudaibiah. Dia juga ada beritahu bahawa jika kita mati nnt Allah akan tanya ‘Kenapa kita tak pergi haji sedangkan haji itu wajib tetapi kita mendahulukan umrah’

  so boleh ke kita pergi umrah 2 3 kali sebelum pergi haji? dan sila beri komen

  terima kasih.

 32. Assalamualaikum.ustaz, saya nak tanya berapa harga pakej umrah sekiranya saya nak bawa ahli keluarga saya seramai 20 orang?

 33. Salam,

  Ingin tahu jika ada pakej umrah akhir ramadhan.

  Harap dpt lampirkan itinerary dan harga pakej.

  Harap harga tambahan utk sebilik 2 orang.

  Tq
  Esah

 34. salam…..saya ingin bertanya.ada kekosongan untuk 4 org pada umrah sambut ramadhan…bilik berdua.
  saya bersama isteri dan bapa dan ibu saya.

 35. a’kum ustaz..
  saya difahamkan bahawa penghutang PTPTN (pinjaman pelajaran) tidak dibenarkan keluar negara. adakah ini meliputi untuk pergi umrah?

  • Salam bolehkah kita pergi umrah jika tidak pernah membayar PTPTN?

   • Wsm ww

    Boleh pergi asalkan kita membayar nya mengikut schedule pembayaran yang telah disepakati bersama antara kedua dua belah pihak. Tidak disyaratkan dah bayar sepenuhnya.

    Terima kasih.

    IKLAN / PENGUMUMAN :
    Pendaftaran pakej-pakej Umrah, Umrah Khas, Umrah+Tour upah Badal Haji, Korban/Aqiqah di Tanah Suci dibuka sepanjang tahun. Sila mendaftar dengan menghubungi Pejabat Urusan 06-764 0010 / 06-764 4494 (pej), 016-696 7770 (Haji Azhar, staff) atau terus hubungi Ustaz Haji Abdul Halim Abdullah 019-678 0000.

    Untuk memudahkan tuan puan, semua urusan boleh juga dilakukan melalui jarak jauh.

    “Harapan Anda Matlamat Kami”

    HAJIUMRAH.COM

 36. Salam Ustaz,

  Saya warga negara Singapura. Di sini terdapat peraturan bhw wanita di bawah usia 45 tahun tidak dibenarkan mengerjakan umrah tanpa mahram. Saya hanya ingin tahu jika di Malaysia juga dikenakan peraturan serupa ? Adakah juga kelonggaran yg diberikan kerana saya berhajat utk menunaikan umrah dari Malaysia sekiranya ada kelonggaran. Terima kasih.

  Dia

 37. Salam …ustaz..sy nak bertanya sy nie bukannya kaki sembahyang..tapi lately pintu hati sy telah terbukak jugak..walaupun masih belum sempurna solat sy.hati rasa tak sabar nak ke umrah or haji ..tapi sy masih belum cukup ilmu agama boleh pergi ke…sy sedih sbb bila sy bagitau org niat sy diaorg kata sy mental..katanya sy masih belum layak ke sana……. apa pendapat ustaz..bukannya apa sy takut sy tak berkesempatan aje nak kesana..bila2 masa aje Allah akan cabut nyawa nie…so sy berusaha mencari pintu syurga selagi nyawa ni ada..walaupun tak sempurna lg ..tak ada org bg tunjuk ajar ..so sy belajar dari buku aje..bila sy berubah mcm nie org kata sy something wrong…duit yg sy simpan untuk beli rumah rasanya lebih baik buat ke umrah or haji…tp ada org tak suka sy buat mcam tu..katanya kalau guna semua duit simpanan nak kesana..balik nanti papakedana sbb dalam bank dah 0…..

  mintak maaflah berceloteh panjang..meluahkan perasaan

 38. Assalamualaikum Ustaz…
  Saya dan suami telah mendaftar utk pergi umrah pada 2.9.2009 iaitu pertengahan ramadan…apa yg perlu saya dan suami buat?
  Kami daftar di tabung haji langkawi….setakat ni saya dan suami hanya baca buku haji yg diberi dan buku yg saya beli…adakah kami akan dipanggil utk buat kursus…

 39. assalamualaikum wbt

  saya seorang pelajar dan saya ingin mengerjakan umrah semasa cuti nanti. Tapi saya di United Kingdom kerana belajar di sana. Bagaimana saya nk join pakej umrah ustaz dan apakah caranya?

  tq

 40. Salam, Ustaz.

  Saya bakal ke Jeddah pd bulan Okt 2009 atas urusan kerja. Saya ingin mengerjakan umrah pada hari kelapangan. Tentang visa memasuki Mekkah, pihak syarikat Saudi boleh menyediakannya utk saya, insya-Allah. Tetapi saya ingin mendapatkan perkhidmatan ‘umrah pakej bersama kumpulan dari Msia’, adakah terdapat perkhidmatan sebegini? Apa maklumat lain yang saya perlu tahu dan caj dikenakan dsb?
  Terima kasih.

 41. salam ustaz,
  saya ingin bertanya,adakah boleh sekiranya jika seseorang itu menggunakan duit pinjaman peribadi untuk megerjakan umrah?saya ingin menunaikan ibadat umrah bersama-sama dengan ibu saya tetapi saya tidak mempunyai wang simpanan.memandangkan saya baru sahaja bekerja ,maka duit yang ada tidak mencukupi untuk saya pergi ke sana.perbelanjaan untuk ibu saya sudah mencukupi tetapi saya teringin pergi kesana sekali gus dapat menemankan ibu saya disana nanti,saya risau akan ibu saya kerana kesihatan nya bila disana nanti.

 42. assalamualaikum,
  saya dan suami amat berminat untuk mengerjakan umrah pada tahun depan dan ingin bertanyakan beberapa soalan:
  1. saya adalah seorang staff dari sebuah syarikat penerbangan dan boleh mendapatkan tiket murah untuk staf dari kul-jed-kul. saya ingin mengetahui harga pakej sahaja yang tidak termasuk tiket penerbangan.
  2. kami sangat berminat untuk megerjakan umrah, dan mengikut kata ustaz, umrah adalah wajib bagi setiap lelaki dan perempuan yang mampu, baligh dan berakal. bagi saya, kami memang mampu dan sudah bersedia untuk mengerjakan umrah. lebih2 lagi saya berkerja di syarikat penerbangan dan boleh mendapatkan staf tiket semurah RM500 seorang pergi dan balik. soalan saya, ibu mertua saya pula ingin mengerjakan haji dan dijadualkan pergi pada tahun 2018. dia memberitahu kami supaya mengagguhkan niat umrah kami dan menunggu sehingga dia selesai menunaikan haji nya. pada saya, peluang adalah luas, kesihatan kami alhamdulillah baik dan rezeki yang Allah berikan kepada kami amat lah murah dan saya tidak mahu mensia-siakanya. apa yang patut kami lakukan? saya amat mahu untuk melakukan umrah tapi bimbang untuk megecilkan hati nya. dan saya tidak mahu suami mengingkari ibu nya dan mahu umrah kami direstui oleh ibu mertua saya.

  saya berharap ustaz dapat menolong saya.

  sekian terima kasih,
  Fadhilah

 43. Assalamualaikum Utz.

  Kalau saya arranged ticket sendiri macam mana? Boleh tak saya bu pakej penginapan. Flight MAS 22Apr-01/05/2010.

  Sekian Terima Kasih.

 44. Assalamualaikum wr.wb,

  Ustaz saya seperti nama tersebut di atas ingin mengerjakan umrah pada awal bulan April 2010, adakah TH Travel mengadakan penerbangan pada tarikh tersebut, saya akan mengerjakan umrah bersama suami. Boleh tolong faxkan jadual penerbangan beserta bayaran pakej UMrah sahaja.

  Sekian, terima kasih.

 45. Assalamualaikum, Ustaz. Saya ingin menunaikan umrah bersama keluarga (7 orang) pada cuti sekolah Jun ini. Saya ada beberapa soalan:
  (1) Umrah Ekonomi (12 hari) bila tempoh sebenarnya?
  Iklan menyatakan 5/6 – 18/6 (14 hari).
  (2) Bayaran RM5,250 adakah sepenuhnya? Tidak ada bayaran lain yang tersembunyi?
  (3) Adakah pergi ke Madinah dahulu, baru ke Mekah?
  (4)Adakah hotel dekat dengan masjid di Madinah dan Mekah? Ini penting untuk memudahkan berulang-alik dari hotel ke masjid. Hotel jangan ditukar semasa iklan dan bila sampai di sana.
  (5) Ada cawangan di KL?

  Sekian. Wasallam.

 46. Assalamu’alaykum

  ingin bertanya, jika sudah mendaftar untuk menyertai umrah, dan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan terpaksa membuat cancellation, ada penalti yang dikenakan kah?

 47. salam ustaz,
  saya teringin utk mengerjakan umrah tetapi duit simpanan tidak begitu mengizinkan. bolehkah saya pergi umrah tanpa ditemani ibu/saudara saya yg lain. boleh tak ustaz masukkan saya dlm kumpulan ustaz bila saya dapat mengerjakan umrah nanti?

 48. salam…. ustaz saya berminat untuk mengerjakan umrah. cuma saya ingin mendapatkan kepastian benarkah isteri tidak boleh pergi umrah tanpa suami walaupun ada ibu yang menemankan? kedua benarkah duit isteri tidak boleh untuk digunakan suami untuk umrah?

 49. terima kasih atas penerangan ustaz. boleh tak bagi pelan perjalanan dari arah kuala lumpur ke pejabat ustaz di seremban. TQ

 50. assalamualaikum.ustaz mtk tolong bagi ayat-ayat doa untuk menghentikan haid ketika dimekah?utk pengetahuan ustaz saya akan pergi menunaikan umrah dan mgkn akan haid disana.

  • Mcm mana lsfaz niat umrah bersyarat

   • Niat seperti biasa, kemudian ditambah “Ya Allah, sekiranya aku terhalang, maka di situ aku bertahallul”.

    Terima kasih.

    IKLAN / PENGUMUMAN :
    Pendaftaran pakej-pakej Umrah, Umrah Khas, Umrah+Tour upah Badal Haji, Korban/Aqiqah di Tanah Suci dibuka sepanjang tahun. Sila mendaftar dengan menghubungi Pejabat Urusan 06-764 0010 / 06-764 4494 (pej), 016-696 7770 (Haji Azhar, staff) atau terus hubungi Ustaz Haji Abdul Halim Abdullah 019-678 0000.

    Untuk memudahkan tuan puan, semua urusan boleh juga dilakukan melalui jarak jauh.

    “Harapan Anda Matlamat Kami”

    HAJIUMRAH.COM

 51. Assalamualaikum Ustaz,
  Saya dan keluarga ( seramai lebih kurang 8 orang ) telah lama berhajat untuk mengerjakan umrah tetapi tidak berkesempatan. Kami berhajat untuk pergi melalui tabung haji . Apakah masih ada tempat untuk kami kalau pergi pada cuti sekolah bulan Disember 2010 nanti. Kerana waktu itu semua anak2 bercuti ( waktu antara akhir Nov. 2010 hingga minggu ke-3 Dis. 2010 ). Harap dapat diberikan jadual dan bagaiman untuk mendaftar. Sekian , terima kasih.

 52. salam..ust sy student usim.kami rancg nak p umrah bulan 7 2011 seramai 30 org insyaallah
  blh ust sent jadual. tentatif dan aktiviti kat sana tak

 53. salam ustaz…
  Saya dan keluarga berhajat untuk mengerjakan umrah pada disember 2010. Saya ingin bertanya, saya ingin tahu kos kesluruhan(untuk 3-6 orang) dan ingin bertanya tempat ziarah? Saya tinggal di selayang, selangor.

 54. Salam Ustaz,

  Saya tinggal di Kuantan, Pahang. Jadi, macamana untuk mngikuti kursus umrah dan haji nanti..? Ada tempat kursus berdekatan Kuantan?

  Terima kasih

 55. Ustaz,

  Saya dan suami nak mendaftar untuk umrah pada cuti sekolah Mac 2011.

  Perlukah saya mendaftar utk kedua-dua nama atau cukup satu nama sahaja mendaftar?

 56. assalamualaikum ust..saya ingin bertanya jikalau untuk pakej umrah ziarah musim sejuk masih ada tempat lagi untuk 8 dewasa dan 2 kanak-kanak…harap ust dapat membalas dengan segera..sekian terima kasih..
  no tel : 012-9500599 (mohd barkeri)
  terima kasihhh

  • Assalamualaikum ustaz saya bercadang hendak mengerjakan umrah akhir ramadan . tahun ini . sy nk tahu ni travel dari mana, sy tinggal di jb. ada ke penerbangan dari klia, akhir ramadan ada tak penerbangan pulang 28 hb

 57. assalamualaikum ust…saya dari shah alam ingin bertanya jikalau masih ada tempat untuk umrah ziarah pada musim sejuk.. untuk 8 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak.. terima kasih ust ..
  no tel : 012-9500599 (mohd barkeri)

 58. Assalamualaikum.

  Saya ingin menghantar kedua ibu bapa saya mengerjakan umrah. Masaalahnya adalah, bapa saya tidak kuat untuk berjalan jauh dan tidak boleh berdiri lama.

  Apakah cara yg ustaz boleh cadangkan?

  sekian, terima kasih.

 59. assalamualaikum ustaz,
  saya sekarang belajar di luar negara, dan saya serta 6 rakan perempuan lain ingin mengerjakan umrah semasa transit kami pada bulan disember nanti. Kami bercadang untuk transit 3-5hari di jeddah.
  Soalannya ustaz, bolehkah kami mengikut pakej umrah ustaz untuk mengerjakan umrah sahaja sepanjang tempoh transit kami (tanpa tiket penerbangan)? Perlukah kami membuat visa umrah? Berapa anggaran kos umrah tersebut?

 60. Assalammualaikum Ustaz,

  Adakah visa umrah akan dikeluarkan bagi umrah cuti sekolah ini? Saya mendapat maklumat bahawa Kerajaan Saudi masih belum mengeluarkan visa umrah. Saya ingin sekali mengikuti pakej umrah ketika cuti sekolah bulan Mac ini. Adakah masih terdapat kekosongan bagi rombongan umrah bulan Mac ini?

 61. Assalamualikum Uztaz Halim, saya telah bercakap melalui telefon kepada ustaz semalam. saya nak bertanya berapakah kos keseluruhan untuk mengerjakan umrah pada cuti sekolah bulan jun ini untuk:

  3 dewasa
  3 umur 2-10 tahun
  1 umur kurang setahun.

  Kalau boleh umrah tersebut dalam 10 hari sebab susah nak dapat cuti panjang.

  kalau cuti diluluskan insyallah nak buat umrah

  Thanks

  Dr Ismuni

 62. Assalamualaikum ustaz,

  Saya ingin melawat isteri saya yang bekerja di Jeddah. Di samping itu saya ingin juga menunaikan umrah dengan masa yang terluang. Tiket dan tempat penginapan sudah diatur, cuma saya ingin tahu prosedur memohon visa? Bolehkah saya memohon visa tanpa melibatkan pakej?

 63. assalamualaikum ustaz…InsyaAllah saya akan menunaikan umrah pada hujung tahun ini 2011. Saya ingin pergi membawa anak2 sekali. Anak2 saya berumur dari 15, 12 dan 4 tahun. Untuk 15 dan 12 insyaAllah mereka dah faham. Yg merisaukan saya anak saya yg 4 tahun. Adakah nanti umrah saya terganggu? Ada rakan2 kata nanti akan mengganggu umrah saya. Saya minta sangat pandangan dari Ustaz.

 64. Assalamualaikum,

  Memandangkan umrah untuk tahun ini sudah agak terlalu dekat & masih belum membuat persediaan, bilakah pakej Umrah 2012 akan dibuka? Apakah perbezaan (selain dari harga pakej) diantara Pakej Umrah kelolaan Tabung Haji dan syarikat Ustaz? Terima kasih.

 65. salam ust,
  saya ingin bertanya mengenai isu menggunakan mahram tumpangan untuk menunaikan umrah. seperti yang kita semua tahu, kerajaan arab saudi mewajibkan mahram bagi setiap perempuan yang ingin pergi menunaikan umrah/haji.

  baru baru ini saya ada terdengar mengenai isu menggunakan mahram tumpangan. seperti yang kita sedia maklum, mahram tumpangan itu bukanlah mahram sebenar kita. ada yang mempertikaikan samalah macam kita menipu untuk menunaikan umrah.menggunakan nama orang lain sebagai mahram yang sebenarnya bukanlah mahram sebenar kita. keadaan ini boleh diibaratkan seperti mencuri baju orang lain untuk menunaikan solat. solat masih sah cuma tak berapa nak betul caranya.

  apa pendapat ust mengenai perkara ini? kenapa tidak membuat surat kepada kerajaan arab saudi dan menyatakan tentang masalah pelajar malaysia di bumi mesir yang kekurangan mahram. mungkin kerajaan arab saudi boleh mempertimbangkan.dengan itu, semua peserta dapat menunaikan umrah tanpa rasa bersalah dan ragu ragu. jzkk ust. ini hanyalah permasalahan yang kami hadapi sekarang ini.

 66. assalamualaikum ustaz,
  tiba2 saya tergerak hati untuk mengerjakan umrah di hujung ramadhan ini dan berhari raya di tanah suci. apakah masih cukup masa dan berapakah perbelanjaannya. terima kasih.

 67. assalammualaikum ustaz,
  Insya’Allah, saya bercadang untuk menghadiahkan ibu dan ayah saya pakej umrah. kedua ibu bapa saya tidak pernah mengerjakan haji atau umrah dan begitu teringin untuk mengerjakan haji atau umrah. Untuk pengetahuan ustaz, ayah saya sudah berumur 65 tahun dan mempunyai masalah kesihatan, dia juga sakit kaki dan tidak mampu untuk berjalan jauh/lama.Persoalan saya, adakah ayah saya boleh mengerjakan umrah? ada tak pakej atau perkhidmatan khas untuk warga emas seperti ayah saya? berapa harga pakej tersebut? pakej yang ditawarkan oleh ustaz ni termasuk makan dan tempat tinggal ke? terima kasih.

 68. Salam Ustaz. Saya telah mengerjakan Umrah 2009. Telah mengerjakan Haji 2010. Tahun depan 2012, saya berusaha untuk membawa 20 – 25 orang keluarga serta kawan2 utk mengerjakan umrah cuti sekolah Mei – Jun 2012. Ada apa2 cadangan dari pihak ustaz utk saya dlm menguruskan hal ni. Yang telah daftar nama dan bayar deposit ialah 14 orang. Boleh saya tahu ttg harga utk tarikh tersebut sbb para peserta perlu menyediakan kos tersebut. Hj Abu Hassan bin Hj Abdul Karim

 69. assalamualaikum…ustaz berapa kos umrah yang paling rendah,,,dan adakah ustaz tahu mana2 pertandingan yang boleh di masuki untk mng pkej umrah percuma

 70. Assalam Ustaz,

  Ana ingin bertanya , pakej umrah pada bulan Mac 2012 berapa serorang? Ana ada 2 persoalan?
  1) Ustaz boleh tak kirakan anggaran kos untuk kami sekeluarga. ana suami ister & anak umur 14,12,10,9,7,& 2 thn.
  2) Untuk makluman ustaz Ana mengandung anak ke-7, pada bulan Mac ini 12 kandungan ana 5 bulan, boleh ke ana menunaikan umrah?

  Sekian, terima kasih atas kerjsama & keperihatinan ustaz dalam menjawab soalan ana.

  Wassalam & Jzk

 71. Assalam,Ustaz.

  Saya berhajat utk pergi menunaikan Umrah pada bulan Mac nnti bersama dgn makcik saya yang merupakan adik kepada mak saya dan saya belum lagi berkahwin serta mampu dari segi keewangan utk pergi Umrah.Yang akan turut serta pergi menunaikan umrah ialah suami kepada makcik saya dan juga anak mereka. Oleh kerana saya belum berkahwin, sepatutnye saya perlu ade mahram jika hendak pergi menunaikan umrah. bagaimana hukumnya?
  Jika saya hendak menunggu mahram saya pergi umrah tidak diketahui pula bila. Oleh kerana makcik saya mmg nak pergi bulan 3 ni, saya nak ikut sekali.Harap mohon penjelasan.terima kasih. wassalam.

 72. Assalamualaikum ustaz,

  sy berumur 17 tahun dan mencapai 18 tahun pada 22 feb ini,
  kembar lelaki sy bercadang utk menunaikan umrah pada mac ini bersama keluarga sahabat karibnya..ibu sy mencadangkan agar sy turut serta dgn bertemankan oleh kakak2 dan ibu kepada sahabat kembar sy..sy berasa sungguh bertuah krn ibu sy tidak kesah utk membelanjakan hartanya kpd anak kembarnya utk ke jalan Allah..sy faham kehendak ibu dan sy mempunyai keinginan yg tggi utk pergi..lagipun setelah bace teks di atas,umrah ialah sunat muakkad..
  namun ustaz,sy baru berjinak2 utk menutup aurat,wlaupun sudah 2 thn belajar di sekolah agama..sy berasa takut utk pergi krn rasa tdk layak,..secara jujur sy berasa sungguh kecil dan sgt2 perit memikirkan utk menerima ‘offer’ ibu itu..bagaimana ustaz?ibu suruh sy solat istikharah..sy nak sangat pergi,tp memikirkan dosa2 sy..hm…alasan sy utk tdk pergi,hati sy masih belum bersedia..tp sy nak sgt2 ke rumah Allah!

 73. As salam sy ingin tahu pakej umrah untuk bulan may

 74. Assalamualaikum ustaz,,saya dah lama berhajat untuk menunaikan umrah,,tetapi saya masih baru bekerja dan tidak berkemampuan,,namun,,saya bekerja kerajaan dan boleh membuat pinjaman bank..saya kerap sakit,,jadi saya berniat menunaikan umrah kerana teringin skali berdoa di tanah suci..saya juga mempunyai hajat untuk pergi menunaikan umrah bersama bapa saya sementara hayat saya masih ada,,soalan saya bolehkah saya menunaikan umrah denganduit pinjaman tersebut..

 75. saya bercadang nak pergi menunaikan umrah dalam bulan mac ini. Tetapi bila balik saya nak singgah rumah anak saya di doha. Boleh kah ustaz uruskan perkara seumpama itu dan bagaimana dengan visa ke doha dan dari segi perbelanjaan tiket .

 76. Salam ustaz..untuk pakej bulan MAC ni, ada kekosongan lg tak?selalunya, ustaz bawa 1 pakej berapa org?

 77. As salam, Ustaz,

  Saya dan suami bercadang menunaikan umrah pada cuti sekolah akhir tahun 2012. Soalan saya ialah:

  1) Bagaimana boleh kami mendaftar? Boleh saya tahu anggaran kos dan tarikh tentatif (sekiranya ada)?

  2) Kami tinggal di negeri Kedah. Bagaimanakah boleh saya dan suami berkursus?

  Sekian. Harap dapat maklumbalas dari Ustaz.

 78. assalammualaikum ustaz,
  saya salah seorang dipilih untuk bersama menunaikan umrah oleh syarikat saya bekerja.
  saya kurang pengetahuan agama,selalu tinggalkan solat,banyak perkara yang masih saya perlu pelajari dan fahami,adakah layak untuk saya pergi menunaikan umrah dalam masa terdekat ini?
  ini adalah peluang untuk saya tapi saya tak yakin dengan diri saya untuk menunaikan umrah dengan kurangnya pengetahuan agama,dan sekiranya saya pergi adakah ibadat saya diterima?

  saya amat berharap,pendapat dari ustaz.
  kerjasama ustaz amat dihargai.

 79. assalammualaikum,
  saya nak bertanya, saya bercadang nak bawa mak dan ayah saya mengerjakan umrah, kami cume ber3 sahaja, bolehkah kami sebilik? atau pun ayah saya kene bilik yang berbeza?

 80. salam ust..untuk pakej umrah sambut aidilfitri di mekah ada tak?? teringin nak mengerjakan umrah n sambut raya di sana….brpe rm untuk 3 dewasa 1 11tahun????

 81. assalam ustaz,
  InshaAllah saya akan mengerjakan umrah pada bulan April tahun ini. Saya baru dapat tahu saya mengandung 2 bulan. Doktor kata saya tak boleh ambil apa2 injection.luluskah prosedur memohon umrah jika saya tidak mengambil injection itu? sekian terima kasih. wassalam.

 82. Assalamualaikum ustaz, saya Eiliyah bercadang pergi Umrah bersama suami dan nak bawa ibu mertua sekali, tapi masalahnya ibu mertua satu apa pun x tau mengenai solat, apa2 bacaan pun, sebab beliau dahulunya adalah pagan (x beragama), Boleh kah beliau pergi bersama? Keduanya, boleh kah pergi umrah ketika mengandung berusia 4 – 5 bulan?

  Saya amat berharap dapat maklum balas daripada uztaz.
  Sekian.

 83. Assalammualaikum Ustaz..

  sy ingin bertanya…sy akan memunai kn umrah dlm hujung minggu ini…
  tp sy merasakn sy belom ckup pengetahuan utk kesana….dr segi bacaan,doa..malah sy byk byk melakukn dosa ustaz…sy jahil didlm ilmu agama ni ustaz…
  akan diterima kah amalan sy nnti ustaz?

  sy juga jd takot bile sy terigt kisah2 dlm mastika…sy btul2 ingin bertaubat ustaz..sy ingin bersih kn diri ni dlu sebelom ke sane…

  pandangan dr ustaz amat sy hargai…
  wassalam ustaz…

 84. salam ustaz,
  bolehkah duit dari simpanan didam ASB digunakan untuk menunaikan haji.

  terima kasih.

 85. Salam.saya ingin menunaikan umrah bersama anak lelaki saya yang berusia 11 tahun.suami saya mengizinkan saya pergi.apa pendapat ustaz

 86. Saya sekeluarga berhasrat untuk menunaikan ibadah umrah pada tahun hadapan pada awal tahun Feb atau Mac 2013. Seramai 6 orang termasuh suami dan isteri serta anak-anak berumur 16,12,9 dan 3 tahun. Apa pakej yang sesuai dan cawangan terdekat yang boleh dihubungi kawasan Johor Bahru. Kalau boleh pakej termasuk penerbangan dari Johor ke KLIA. Sila tunjuk ajar terima kasih.

 87. ofice kt mna ni??

 88. Akum.sy berminat utk mengerjakan umrah bersama suami pada cuti sekolah bulan mac tahun 2013.blh ustaz bg harga pakej tersebut

 89. As-salam ustaz,

  Kami sekarang berada di Muscat, Oman. Ibu bapa saya di Malaysia. jadik saya ingin menghantar mereka untuk membuat umrah dalam bulan feb 2013,dari Muscat, Oman.

  Semua tiket pernerbangan KUL-MCT,MCT-JED return di tanggung oleh kami sendiri. Cuma ground service sahaja yang di perlukan. InsyaAllah

  Saya ingin bertanya harga untuk ground service untuk umrah SAHAJA untuk bulan Feb 2013. Berapakah anggaran kos seorang? Adakah kos ini termasuk visa?

  Sekian.Terima kasih

 90. Assalammualaikum ustaz,
  ustaz saya dan keluarga ingin buat umrah berkumpulan. Saya nak tanya,jika ada10 orang dalam grup diberi tawaran satu percuma, adakah bermakna 11 orang dalam satu kumpulan? Terima kasih ustaz.

 91. Assalamualaikum ust. sy baru umur 20 tahun. sy tringin sangat nak pergi umrah , nak pergi mekah , tapi macam ustaz cakap , anggaran dalam RM7k. smua tu terlibat skali dengan makanan , tmpat tinggal dan smua diuruskan ke ustaz ? saya sorang je.,

 92. Salam Ustaz,

  Saya mempunyai 1 kemusykilan tentang ibadah Umrah/Haji. Sekiranya seseorang itu tidak mempunyai wang yg mencukupi untuk mengerjakan ibadah umrah tetapi sangat2 ingin melakukannya. Seperti yg ustaz maklumkan sebelum ini bahawa ibadah Umrah/Haji boleh dikerjakan menggunakan wang pinjaman peribadi. Namun persoalan saya adalah apakah hukumnya jika peminjam tersebut ditakdirkan meninggal dunia samada semasa mengerjakan ibadah Umrah/Haji atau sekembalinya ke tanahair. Hutang terbengkalai tersebut perlu diselesaikan oleh pewaris atau pun bagaimana? Mohon jawapan Ustaz bagi menjawab kemusykilan ini. Terima kasih

 93. Assalamualaikum Ustaz..
  InsyaAllah kalau diizinkan Allah…sy akn menunaikan umrah bulan Mac nanti.buat pengetahuan ustaz, sy sedang hamil dan d Mac nnti kandungan sy 5 bulan…tp sy mempunyai kemusykilan.. ada sumber memberitahu Visa tak akan diluluskan kpd wanita yg hamil..betul ke? sbb sy sudah booking umrah utk 3 org iaitu saya, suami dan mak saya…saya mmg nak sgt pergi kali ni..dlm hati pon dah rsakan ketenangan nya.. cuma takut adakah benar sy takkan dpt Visa?
  Tolong reply ustaz..TQ

 94. Assalamualaikum ustaz,

  Alhamdulilah saya dan suami berhajat untuk mengerjakan umrah. Niat dihati untuk bawa sekali ibu kami ke sana. Dari segi kewangan insyaaAllah tiada masalah. Cuma kesulitan di sini, ibu saya disenarai hitamkan oleh jabatan insolvensi hanya disebabkan statusnya sebagai penjamin kepada seorang peminjam dan tidak memiliki paspot antarabangsa(merah) akibat dibekukan. Adakan ibu saya tiada peluang untuk menunaikan umrah/haji atau ada prosedur tertentu yang perlu dipatuhi bagi membolehkan beliau ke sana secara bersyarat. Saya mohon pandangan ustaz jika pernah mengendalikan situasi/kes sebegini. Saya dahului dengan ucapan terima kasih.

 95. Saya ingin tahu dengan lebih lanjut mengenai pakej umrah

 96. assalamualaikum ustaz..saya ingin bertanya..betulkah sekiranya seseorang prmpn yg x mempunyai mahram, masih boleh pergi menunaikan umrah tetapi ditemani oleh rakan prmpuannya yang dipercayai??walaubagaimanapun undang di Malaysia telah diperbaharui mengatakan bahawa hanya ditemani oleh mahram sahaja..baharulah seseorg itu dibolehkn menunaikn haji atau umrah..Benarkah kenyataan ini??

 97. Asssalamualaikum ustaz, saya berniat Ingin membawa bapa mertua pergi membuat umrah. Masihkah Ada kekosongan untuk umrah bulan mei 2013? Mcm mana caranya saya Ingin membuat urusan? Serta disediakan sekali ker kursus umrah?

 98. Assalammualaikum ustaz..saya ingin bertanye, saya akan berangkat mengerjakan umrah 2 hari lagi..tapi saya masih ragu-ragu soal adik saya yang berumur 7 tahun..dia tidak reti sangat soal umrah..bagaimana dengan umrah nya nanti ustaz? Perlukah ayah saya mengantikan umrah adik saya?

 99. asalamualaikum ustaz saya mahu bertanya ada masalahkah jika ibu mempunya ic penduduk tetap kami warganegara utk ibu mendapatkan visa untuk mengerjakan umrah

 100. Salam ustaz.. jika duit simpanan hanya cukup untuk umrah tp x ckup untuk tunaikan haji. Boleh ke tunaikan umrah dahulu? Atau simpan sehingga cukup untuk haji? Adakah kewajipan untuk haji sudah terlepas jika sudah menunaikan umrah?

 101. Assalammualaikum ustaz..apa hukumnya pergi umrah kalau kita masih banyak hutang & nafkah anak pun masih berhutang?

 102. salam. saya dan keluarga (lebih kurang 11 orang) bercadang untuk
  mengerjakan umrah dan ziarah ke istanbul. ada tak pakej umrah ziarah
  pada januari 2014?

  • BUlanJanuari 2014 takda.
   Elok mendaftar untuk bulan Nov-Disember 2014 waktu Cuti Sekolah Panjang. atau Mei 2014.

   Terima kasih.

   IKLAN / PENGUMUMAN :
   Pendaftaran pakej-pakej Umrah, Umrah Khas, Umrah+Tour upah Badal Haji, Korban/Aqiqah di Tanah Suci dibuka sepanjang tahun. Sila mendaftar dengan menghubungi Pejabat Urusan 06-764 0010 / 06-764 4494 (pej), 016-696 7770 (Haji Azhar, staff) atau terus hubungi Ustaz Haji Abdul Halim Abdullah 019-678 0000.

   Untuk memudahkan tuan puan, semua urusan boleh juga dilakukan melalui jarak jauh.

   “Harapan Anda Matlamat Kami”

   HAJIUMRAH.COM

 103. salam saya saudara baru memeluk islam 3 thn saya dan bini saya nsk g umrah proses macam mana

  • Wsm ww

   Mohon terus mendaftar diri dan isteri denganmenghubungi Pejabat HAJIUMRAH.COM 012-659 0000.
   Nanti semua urusan kami akan buat insyaAllah.

   Terima kasih.

   IKLAN / PENGUMUMAN :
   Pendaftaran pakej-pakej Umrah, Umrah Khas, Umrah+Tour upah Badal Haji, Korban/Aqiqah di Tanah Suci dibuka sepanjang tahun. Sila mendaftar dengan menghubungi Pejabat Urusan 06-764 0010 / 06-764 4494 (pej), 016-696 7770 (Haji Azhar, staff) atau terus hubungi Ustaz Haji Abdul Halim Abdullah 019-678 0000.

   Untuk memudahkan tuan puan, semua urusan boleh juga dilakukan melalui jarak jauh.

   “Harapan Anda Matlamat Kami”

   HAJIUMRAH.COM

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: