Pakej Umrah dari Mesir 2012

(IKLAN : Tiket kapalterbang murah Cuti Saify 2012, CAIRO (akhir Mei/Jun/Julai 2011) – KUALA LUMPUR – CAIRO ada dijual. Begitu juga tarikh-tarikh berlepas yang lain. Sila tempah di ust.halim@yahoo.com).

Setiap tahun, HAJIUMRAH.COM mengelolakan Pakej Umrah untuk para pelajar Malaysia di Mesir (rujuk wakil kami Sakinah Sobri 0113606894 (Perubatan Kaherah), Nur Hazirah Hamdan 01115973872 (Perubatan Alexandria) dan Nurul Huda 014-581 5078 (Qiraat Mansurah) . Kini pada tahun 2012 ini, kami sekali lagi mengelolakannya dan insyaAllah pada tahun-tahun berikutnya. Butir-butir Pakej Umrah tersebut adalah seperti berikut :

(A) UMRAH FEB/MAC 2012

  1. Harga penuh Pakej Umrah Feb/Mac 2012 ialah USD950 (*). Berlepas dari Cairo pada 15 Feb 2012 (*) dan 2 Mac 2012.
  2. Pakej selama lebih kurang 10 hari (3 malam di Madinah dan 6-7 malam di Mekah, atau 5 malam di Madinah dan 4 – 5 malam di Mekah.
  3. Semua dokumen iaitu Pasport Antarabangsa, foto “saiz Umrah” (4cm x 6cm, berlatarbelakang warna putih dan saiz muka memenuhi foto – muka besar) dan Bayaran Penuh mesti sampai selewat-lewatnya pada 26 Disember 2011 kepada Saudari Nur Hazirah Hamdan, (Perubatan Alexendria) 0111-5973872, Saudari Nurul Huda Marzuqi (Qiraat Mansurah) 014-581 5078 dan Saudari Sakinah Sobri (Perubatan Kaherah) 011 – 360 6894. .
  4. Semua dokumen mesti sampai ke Pejabat Urusan di Seremban pada selewat-lewatnya 15 Januari 2012.
  5. Pasport yang diserahkan akan diproses untuk Visa Umrah dan hanya akan dipulangkan ketika di Cairo Airport, sebaik sebelum berlepas ke Tanah Suci. Oleh itu sebelum serahan pasport dibuat, pelajar dinasihatkan agar membuat salinan pasport (terutama mukasurat pertama dan mukasurat Iqamah) untuk urusan-urusan peribadi yang lain yang memerlukan pasport.
  6. Kursus Umrah diadakan di Mansurah, Alexandria dan Kaherah pada waktu yang akan ditetapkan. Kursus ini juga terbuka kepada sesiapa yang berminat mendalami ibadat Umrah dengan mendaftarkan nama anda kepada  Saudari Nur Hazirah Hamdan (Perubatan Alexendria) 01115973872, Saudari Nurul Huda Marzuqi (Qiraat Mansurah) 014-581 5078 dan Saudari Sakinah Sobri (Perubatan Kaherah) 011 – 360 6894.
  7. Kursus Umrah yang resmi akan diadakan pada hari-hari pertama di Madinah (sebelum ke Mekah).

UMRAH JULAI/OGOS/RAMADAN/SYAWAL 2012

  1. Harga penuh Pakej Umrah Ramadan dan Umrah Akhir Ramadan+Aidil Fitri ialah USD 1150 (*). Berlepas dari Cairo 15.7.2012 (Umrah Awal Ramadan) dan 14.8.2012 (Umrah Akhir Ramadan+Aidil Fitri)
  2. Pakej selama lebih kurang 10 hari (3 malam di Madinah dan 6-7 malam di Mekah, atau 5 malam di Madinah dan 4 – 5 malam di Mekah.
  3. Tarikh akhir serahan Bayaran Penuh dan dokumen seperti Pasport Antarabangsa, foto “saiz Umrah” (4cm x 6cm, berlatarbelakang warna putih dan saiz muka memenuhi foto – muka besar) dan Bayaran Penuh ialah pada 1 Jun 2012, kepada Saudari Nur Hazirah Hamdan (Perubatan Alexendria) 01115973872, Saudari Nurul Huda Marzuqi (Qiraat Mansurah) 014-581 5078 dan Saudari Sakinah Sobri (Perubatan Kaherah) 011 – 360 6894.
  4. Pasport yang diserahkan akan diproses untuk Visa Umrah dan hanya akan dipulangkan ketika di Cairo Airport, sebaik sebelum berlepas ke Tanah Suci. Oleh itu sebelum serahan pasport dibuat, pelajar dinasihatkan agar membuat salinan pasport (terutama mukasurat pertama dan mukasurat Iqamah) untuk urusan-urusan peribadi yang lain yang memerlukan pasport.
  5. Kursus Umrah diadakan di Mansurah, Alexandria dan Kaherah pada waktu yang akan ditetapkan. Kursus ini juga terbuka kepada sesiapa yang berminat mendalami ibadat Umrah dengan mendaftarkan nama anda kepada  Saudari Nur Hazirah Hamdan (Perubatan Alexendria) 01115973872, Saudari Nurul Huda Marzuqi (Qiraat Mansurah) 014-581 5078 dan Saudari Sakinah Sobri (Perubatan Kaherah) 011 – 360 6894.
  6. Kursus Umrah yang resmi akan diadakan pada hari-hari pertama di Madinah (sebelum ke Mekah).

(*) Harga tertakluk kepada perubahan.

Ringkasan Dokumen-dokumen yang perlu diserahkan selewat-lewatnya 1 Jun 2012 ialah wakil-wakil :

  1. Borang Permohonan Umrah atau dibuat sendiri Manifest (jadual/senarai bersama) mengandungi nama, email, no tel, no pasport, tarikh keluar pasport, tarikh tamat pasport, tempat pasport dikeluarkan, kursus dan nama muhafazat.
  2. Pasport Antarabangsa. Ia mesti sahlaku sekurang-kurangnya 6 bulan. Serahkan pasport tanpa sebarang sampul atau kulit plastik.
  3. Foto 3 keping bersaiz “Umrah” (bukan saiz pasport atau saiz lesen kereta), bertudung gelap, warna latarbelakang putih dan saiz muka memenuhi ruang. Tulis nama penuh di belakang tiap foto. Masukkan foto-foto ke dalam mini-envelope atau plastik dan staplekannya di muka terakhir pasport anda dengan kemas agar tidak tercabut.
  4. Bayaran Penuh.

Menziarahi Gua Hirak, tempat turunnya wahyu pertama kepada Rasulullah saw, “Iqrak, bismirabbikallazi khalaq …“.

Persediaan Barang-barang ke Tanah Suci adalah seperti berikut :

  1. Pakaian beberapa pasang.
  2. Berus gigi, ubat gigi, tuala mandi, sabun dll keperluan bilik air.
  3. Pakaian Ihram bagi lelaki dan telekung bagi perempuan.
  4. Alat-alat elektronik (handphone, camera, videocam, charger dll.). Di Tanah Suci ada dijual SIM card Arab Saudi.
  5. Buku Panduan dan Doa untuk Umrah (akan disediakan).
  6. Wang poket.
  7. Ubat-ubatan (jika melaziminya).

Bayaran Penuh adalah termasuk kos-kos:

  1. Tiket penerbangan.
  2. Visa Umrah.
  3. Pengangkutan utama Jeddah Airport – Madinah – Mekah – Jeddah Airport.
  4. Hotel dan makan minum di dalamnya di Mekah dan Madinah.
  5. Bas lawatan-lawatan di Mekah dan Madinah.
  6. Air Zamzam 1 tong 10 liter bagi setiap seorang.
  7. Bag Sandang untuk diisi wang, dokumen, buku doa dsb.
  8. Buku Panduan dan Doa Umrah.

Wang Poket sekitar USD 300 – 500 adalah disarankan dibawa bersama untuk  :

  1. Kurma Madinah (~USD50).
  2. Bersiar-siar dan makan minum di luar hotel (~USD30).
  3. Cenderahati untuk kekawan di Mesir seperti tasbih, kopiah (~USD30).
  4. lain-lain.

Selamat pulang dan tiba di Cairo International Airport. Setiap peserta Umrah diberikan cenderahati percuma berupa Air Zamzam 10 liter (kelihatan dalam plastik oren) setiap orang disamping cenderahati sebelum berlepas ke Tanah Suci berupa beg HAJIUMRAH.COM, buku panduan Umrah & Doa.

Sebarang pertanyaan bolehlah hubungi Saudari Nur Hazirah (Perubatan Alexendria) 01115973872, Saudari Nurul Huda Marzuqi (Qiraat Mansurah) 014-581 5078,  Saudari Sakinah Sobri (Perubatan Kaherah) 011 – 360 6894, Uswah Hasanah Abdul Halim (Syariah Kaherah) 014 – 238 2776 dan Khairah Abdul Halim (Syariah Kaherah) 011 – 307 8602. Lihat foto di bawah.

Atau terus ke Ustaz Halim ust.halim@yahoo.com atau  +6019 – 678 0000 (Malaysia),  +966 – 503 508 007 (Saudi Arabia).

Cik Hasmah Salleh 011-374 959 1 (Alex) (kiri), Perubatan Alex di Bukit Pemanah, Bukit Uhud, Al-Madinah Al-Munawwara

Cik Sakinah Sobri 011 – 360 6894 (Cairo) (kiri dalam foto di atas) di Masjid Nabawi, Al-Madinah Al-Munawwarah.

Cik Nurul Huda Marzuqi 014-581 5078 (Perubatan Mansurah), wanita paling belakang sekali.

PENDAFTARAN UMRAH 15 JULAI 2012 & 14 OGOS 2012 DIBUKA SEKARANG !!!

Sekian, terima kasih.

HAJIUMRAH.COM

Harapan Anda Matlamat Kami


ALBUM ROMBONGAN UMRAH HAJIUMRAH.COM DARI MESIR

SYAABAN/RAMADAN 2009/2010

Rombongan di Padang Arafah, tempat Wuquf semasa ibadat Haji.


Rombongan melawat Muzdalifah, di tengah-tengahnya terdapat Masjid Masy’aril Haram, kalimat yang disebut Allah swt di dalam Al-Quran.


Menziarahi tanah perkuburan Al-Baqiek dan melihat kubur-kubur Halimah Saadiah, ibu susuan yang menyusukan Nabi saw semasa kecil, kubur Sayyidina Uthman bin Affan, Saad bin Muaz, pemimpin kaum Aus dan lain-lain.


Kubur Halimah Saadiah dan Abu Said Al-Khudry (perawi hadis yang masyhur) bersebelahan. Tidak dapat dipastikan didalam kitab yang mana satu kubur Halimah Saadiah.


Menziarahi tempat peperangan Khandak (Parit) yang berlaku pada tahun 5 Hijriah. Kelihatan di bekang ialah Masjid Fatah (atas sekali), tempat di mana Rasulullah saw berdoa agar Allah memenangkan tentera Islam, dan Masjid Salman Al-Farisi (bawah dan berbatu bata), dinamakan dengan nama sahabat yang cadangannya agar digali parit diterima oleh Rasulullah saw.


To la’al Badru alainaa # Min tThanil yatil Wadai’iyy # Wajabasy Syukru alaina # Ma da’aa lillahi Da’ie. Sallalahu ala Muhammad # Sallahu alai wasallam …

Masjid Bani Unaif, salah sebuah masjid paling asli di Tanah Suci. Hampir kesemua masjid-masjid besar dan popular hari ini seperti Masjid Qubak, Masjid Qiblatain dan lain-lain adalah seperti masjid ini di zaman permulaan dulu.


Hidup kembali di zaman para Sahabat ra. Menziarahi rumah-rumah zaman Generasi Awal dahulu.


(IKLAN : Tiket kapalterbang murah Cuti Saify 2011, CAIRO (Mei/Jun/Julai/Ogos 2011) – KUALA LUMPUR – CAIRO ada dijual. Begitu juga tarikh-tarikh berlepas yang lain. Sila tempah di ust.halim@yahoo.com).

Advertisements

23 Respons

  1. Kos Ground Handling bagi “Pakej Umrah Dari Mesir” pada tahun ini ialah berape??

  2. salam ustaz…kalau nak lanjutkan ke bulan puasa..maybe 2,3 hari ramdhan bagaimana pulak pakejnya?

  3. Salam boleh saya tahu Ground Handling untuk Umrah berapa ya…
    Insyallah saya ada 5orang yang akan menunaikan umrah

  4. salam ustaz…kalau nak balik malaysia terus macam mana?tiket tu bleh diuruskan ke kena uruskan sendiri?
    1 lagi, boleh ke kalau kita pos air zam zam dari mekah ke malaysia?

  5. Assalamualaikum ust
    saya aiman dri Plymouth, UK. Insha Allah saya bakal mengikuti rombongan ust dari mesir untuk pakej ramadhan tahun ini. cuma masalah di sini adalah visa. seperti yg saya ceritakan dulu visa umrah dari uk hanya boleh diperoleh melalui agen dan ianya sgt mahal. maka sya menggunakan satu jalan lain iaitu dgn menggunakan visa melawat keluarga dan ia memerlukan saya mendapatkan alamat mana2 kawan di sana..bagaimana ya ust?

  6. Assalamualaium ustaz,

    bagaimana dengan pakej umrah dari mesir pada cuti musim sejuk [ 1/2/2011-14/2/2011 ]
    adakah ada pakej ini?

    terima kasih

    • maaf,mungkin ada salah faham di sini,maksud saya ialah pakej pelajar-pelajar dari mesir pada cuti bulan februari iaitu 1 hingga 14 feb 2011.
      bagaimana jika ramai yang berminat,adakah ustaz boleh anjurkan?

      terima kasih

  7. assalamualaikum ustaz,

    saya adlh antara pelajar yg pernah mghadiri ceramah ustaz di bwh program ISMA di Wellington, NZ baru2 ini. sy ingin bertanya, sama ada program mahasiswa/i juga dilaksanakan di Malaysia.
    di sini saya ingin memaklumkan bhw saya dan beberapa rakan2 di NZ ini berminat utk menunaikan umrah ketika cuti musim panas tahun hadapan (Nov’11 – Feb’12).
    pakej apa yang paling sesuai (jika berlepas dr Msia), dgn anggaran supaya kami dpt mengumpul wang mulai sekarang.

    terima kasih, ustaz

  8. Assalamualaikum Us.bleh x klau prgi ziarah dimakkh dan madinh pd tmpt yg berlainan krana saya dapti setiap pekej dari syarikt yg berbeza tp tmpt yg dilawti sama kecualilah tmpt yg sunat diziarah.

  9. kalau penuntut dari negeri lain seperti Singapura, Brunei dan Indonesia nak ikut serta dalam pakej umrah ni boleh tak?

  10. slm…nk tny ustaz….
    tarikh utk pakej ni mmg fix ke sbb sy berminat dgn pakej ni..dan memandangkan sy ingin pulang ke msia, sy mhadapi masalah utk membeli tiket pulang ke msia kerana xtau bile date yg sebenarnya…

  11. salam ust , kalau mahu join pakej umrah ramadhan daripada mesir, dan dari jedah nak balik malaysia, macam mana ? boleh ?

  12. Assalamualaikum ustaz,
    jika sy ingin menunaikan umrah dgn keluarga sy dr malaysia tapi sy dari mesir, bagaimana?
    boleh kah sy mohon visa pelancong dgn umrah sekaligus? memandangkan sy mempunyai saudara di jeddah, jadi selepas selesai menunaikan umrah sy ingin ziarah ke rumah saudara sy sblm pulang ke mesir. mcm mana ustaz?

  13. Assalamualaikum Ustaz..saya ingin bertanya tentang harga penuh bagi pakej umrah syaaban, ramdhan dan akhir ramadhan.*tertaluk kepada perubahan*..adakah harga berikut berubah sehingga mencapai LE8 000 atau lebih?terima kasih..

  14. assalamualaikum ustaz nak tanyer….pakej haji untuk student dr mesir ust ade buat ke?

  15. Salam,

    Ustaz,
    saya berminat nak join pakej umrah ini tapi saya nak taye berape keseluruhan kos pakej ini. Saya rancan nak bawak keluarga saya dengan nenek saya ke umrah tahun depan insahallah…ada tak pakej kelurga 5 orang, Tapi saya ada adik lelaki 2 orang berumur 8 tahun dengan 16 tahun adakah adik saya kena ruwangan bilik lain..??? kalau ada pakej MSA berape kos kesuluruhan semua 14h/13m
    5 orang.

    Waslam…

  16. Assalamualaikum ustaz,
    saye salah seorang jemaah yg akn mengikuti pakej umrah bulan ramadhan tahun nie dari mesir.saye ingin tahu status tiket balek after umrah nnti,samada ke cairo atau ke malaysia?
    kerana sebelum nie,saye ade mntk tlng khairah smpikn kt ustaz supaya name saye diletakkn antara yg akn terus pulang ke malaysia after umrah nnti tapi sebelum nie saye juz masukkan name untuk balek ke cairo je.
    disini diselitkn name n no pasport:
    hazirah abdul hamid
    A17728656

  17. Salam ustaz.kalau nk stay lame dkt mekah >>maknenye tambah hari dpd pakej.dapat tak? Tapi takde mahram.

  18. Salam Ustaz,moga diberikan kesembuhan yang cepat.

    Nak tanya, untuk pakej umrah student dari Mesir akhir Ramadan,bagaimana dengan hotel di Makkah dan Madinah, adakah jaraknya berpatutan dari Masjidil Haram/Masjid Nabawi atau terlalu jauh yang sehinga perlu naik teksi?

    Terima kasih.

  19. Salam Ustaz,saya pelajar mesir yang dah berkeluarga.
    Kami nak berniat nak pergi umrah yg under ust ni, tapi isteri dan anak saya seorang adalah pemegang paspot Singapura. Saya paspot Malaysia..jadi boleh tak pihak pengurusan ustaz menguruskan urusan visa paspot singapura juga?
    Harga utk anak saya yg berumur 10 bulan pula macam mana ya?
    Syukran.

  20. Assalamualaikum…
    Ust.halim…saya ulfah,pljr perubatan mansurah mesir..boleh tak kalau saya nk join umrah utk akhir ramadhan+aidilfitri tu?memandangkan tarikh penyerahan dokumen+detail dah lepas.masih ada harapan tak kalau nk join lagi?minta respon asap.terima kasih ust.Salam ramadhan~

    Ulfah,+201145204008

  21. Assalamualaikum w.b.t..boleh bg info kat saya tak sekiranya saya berminat nak mengerjakan umrah bersama2 suami dan 2 orang anak yg masih kecil..kami di UK sekarang..kalau boleh datang dari UK pun bagus juga..macam mana dengan persediaan dan kursus ye? jzkk..

  22. Assalamualaikum,ustaz.Saya nak tanya tentang pakej umrah dari Mesir 2013.Ada tak yang awal feb-mac? Mohon berikan details. Terima kasih.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: