Korban

(Iklan : Untuk Aqiqah di Tanah Suci, sila klik di sini atau Aqiqah di Tanah Suci)

Pelajar-pelajar Malaysia yang sedang menuntut di Universiti Islam Madinah sedang menikmati makanan “Aqiqah di Tanah Suci” yang dikelolakan oleh Ustaz Halim HAJIUMRAH.COM (kiri berjubah putih berkopiah) setiap tahun.

Kami juga menguruskan Korban yang dilaksanakan di Tanah Suci semasa Musim Haji atau di mana-mana negara yang terdapat umat Islam yang memerlukan seperti Palestin, negara-negara yang terdapat pelarian Palestin seperti Lubnan, Jordan, Syria dsb. , Kemboja, Rohingya (Arakan, Burma) dan lain-lain negara.

Harga bagi satu Korban adalah seperti berikut :

 • Di Tanah Suci (Mekah) = RM400.00
 • Di Mesir = RM450.00
 • Di Kemboja = RM330.00

Harga di atas tertakluk kepada perubahan dari masa ke semasa. Sila berurusan dengan Pejabat Urusan 06-764 4494 / 016-696 7770 (Haji Azhar) dengan memberikan nama-nama penama Korban (samada yang masih hidup atau telah meninggal dunia) dan harga Korban. Kesemua urusan boleh dibuat samada di Pejabat Urusan atau dari jarak jauh.

HUKUM KORBAN

* Menurut mazhab Syafie, hukumnya sunat muakkad.

* Imam Abu Hanifah berpendapat korban hukumnya wajib tetapi tidak fardu.

* Dilakukan pada hari-hari Tasyrik sahaja, iaitu sesudah selesai solat sunat Aidiladha pada 10 Zulhijjah hingga terbenam matahari di akhir hari Tasyrik (13 Zulhijjah).

* Jumhur ulama berpendapat korban hanya sunat.

* Fatwa Syeikh Hasanain Makhluf (Rektor Universiti al-Azhar- dikeluarkan pada 22 Oktober 1974):- Tidak harus ditukar korban dengan harganya bagi menampung keperluan fakir miskin yang memerlukan bantuan, kerana tujuan utama ibadat ini ialah menumpahkan darah haiwan. (Amalan ini adalah syiar Islam yang tersirat di sebalik pengorbanan Nabi Ibrahim a.s ketika melaksanakan perintah Allah menyembelih anaknya Ismail a.s.)

* Wajib melakukan korban ke atas orang mengerjakan haji cara tamattuk, qiran, bernazar (dilakukan di Mekah semasa berhaji).

* Korban nazar, wajib segera diagihkan daging segar kepada fakir miskin. Jika daging telah busuk wajib (bagi orang bernazar korban) beli daging baru sebagai ganti untuk diagihkan kepada fakir miskin.

* Daging sembelihan korban termasuk kulit dan tanduk tidak boleh dijual atau dijadikan upah kepada tukang sembelih mahupun tukang lapah meskipun korban sunat.

* Daging korban tidak boleh dijadikan jamuan kenduri kahwin.

* Daging korban hanya boleh dimakan atau diagihkan kepada orang Islam sahaja.

* Korban dan akikah ada persamaan dalam hukum tetapi berlainan dalam hikmah dan tujuannya. Oleh itu orang belum akikah boleh buat korban dan sebaliknya.

SUNAT-SUNAT KORBAN

Perkara sunat bagi orang yang melakukan korban:

* Menyembelih sendiri binatang sembelihan korban atau mewakilkan kepada orang lain jika ada halangan atau tidak berdaya melakukannya sendiri.

* Menyembelih ternakan korban di musalla (tanah lapang) bagi memperlihatkan syiar Islam (sabda Rasulullah s.a.w.: Bahawasanya baginda menyembelih dan berkorban di musalla. (riwayat Bukhari)

* Hendaklah menyembelih dengan pisau yang tajam.

* Ketika hendak menyembelih ucapkanlah: Bismillahi wallahu Akbar.

* Baringkan binatang korban pada sebelah sisi kirinya dan memegang pisau dengan tangan kanan dan pegang atau tahan lehernya dengan tangan kiri (sabda Rasulullah: Dari Anas radiallahu ‘anhu, bahawasanya Nabi s.a.w menyembelih dua ekor kibas yang bagus dan bertanduk. Baginda mengucapkan basmalah dan bertakbir serta meletakkan kakinya di samping lehernya” (riwayat Bukhari & Muslim)

* Binatang korban yang gemuk, sihat dan tidak cacat pada anggota tubuh badannya serta cukup umur.

* Menyaksi sendiri upacara penyembelihan binatang yang dikorbankan.

* Sembelih ternakan korban sesudah selesai solat dan dua khutbah Hari Raya.

* Elakkan ternakan korban melihat pisau diasah untuk sembelihan.

* Orang yang menyembelih menghadap kiblat.

* Cari tempat yang lembut ketika melakukan penyembelihan.

* Orang yang berkorban berdoa ketika sembelihan dilakukan.

* Tidak menggunting rambut dan memotong kukunya setelah masuk 1 Zulhijjah hingga ke hari dia berkorban. Sabda Rasulullah: Barang siapa yang memiliki sembelihan untuk disembelih, maka apabila masuk bulan Zulhijjah, maka janganlah sekali-kali memotong rambutnya dan kukunya sehingga dia berkorban. (riwayat Muslim)

* Makan daging sembelihannya, bersedekah dan menyimpan dagingnya yang lebih. Firman Allah s.w.t: Makanlah sebahagian daripadanya, dan (sebahagian lagi) berikanlah untuk dimakan orang-orang yang sengsara lagi fakir. (Al-Hajj: 28)

7 Respons

 1. tahun ini sy ingin korban atas nama arwah suami sy .bagaimanakah caranya?adakah pahalanya sampai pd arwah suami sy?

  • assalamualaikum…
   saya ingin bertanya..saya baru sahaja kehilangan adik…
   beliau baru berusia 14 tahun…beliau meniggal akibat kemalangan jalan raya..jadi apa kah hukumnya jika ibu bapa saya ingin upah haji untuk beliau…kerana arwah belum sempat menjalani aqiqah?????

 2. ayah saya br meninggal pd 10/10/2010.. arwah belum sempat aqiqah lg. boleh kah saya gunakan duit org yg sedekahkan untuk arwah untuk aqiqahkah arwah dan sekaligus daging itu di buat makan untuk majlis tahlil arwah…?

 3. saya nak tanya..sbb saya betul2 keliru…korban boleh buat untuk arwah..tp baru2 ni saya dengar jelas dalam astro Oasis oleh ustaz..katanya x boleh,,kerana tiada persetujuan dari empunye diri..tp haji boleh kerana dia adalah rukun..ape komen ustaz..hrp jgn mengelirukan…

 4. Assalamu’alaikum;
  Ustaz – Saya berserta suami bercadang membawa ibu (berusia 73 Tahun) untuk menunai haji pada tahun ini. Mengikut pendaftaran haji, saya/suami layak untuk menunaikan haji pada Tahun 2028 dan ibu kami pada Tahun 2032. Soalan;
  (1) kalau kami nak pergi dgn pakej ustaz, confirm dapat tak?
  (2) bayaran deposit berapa
  (3) kalau dah bayar tapi kami tak jadi pergi sebab masaah tertentu, duit yang kami dah bayar akan dipulangkan semula tak?

 5. salam, maaf ana guna saluran ini moga tak salah. hadith thulasak, 4 kali (minggu) bln 11/2011, bln 12 cuti. bln Jan tak mula lagi, buat di ILP Institut Latihan Perindustrian Kangar, student + ikhwah+at berdekatan, -+100 org, Tajuk Fikrah &Akidah, bincang pengertian Islam al-Banna+ Isi Usul Dakwah, ana selaku penyampai setakat ini, cadang nak bergilir dgn Ust-Ust dari Kedah. sekian

 6. Asalammuailaukum ustaz….
  Saya dan kawan2 di pejabat ada kemuskilan sedikit berkenaan salah satu daripada sunat-sunat kurban iaitu ;-

  “Tidak menggunting rambut dan memotong kukunya setelah masuk 1 Zulhijjah hingga ke hari dia berkorban. Sabda Rasulullah: Barang siapa yang memiliki sembelihan untuk disembelih, maka apabila masuk bulan Zulhijjah, maka janganlah sekali-kali memotong rambutnya dan kukunya sehingga dia berkorban”

  Persoalan kami ialah yang tak boleh potong kuku dan rambut tu binatang kurban tu ker atau orang yang buat kurban tu…

  Saya berharap ustaz dapat memberikan jawapan nyer memandangkan kami disini mempunyai pendapat yang berbeza dan masing2 amat yakin dengan pendapat masing2…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: